Close
Začína sezóna medvedieho cesnaku – na čo sa dá najlepšie použiť?

Medvedí cesnak je rastlina s dlhými kopijovitými listami, ktoré sa podobajú na listy konvalinky. Označenie „cesnak“ získala kvôli svojej charakteristickej vôni po cesnaku. Uplatnenie našla práve preto najmä v kuchyni.

Začína sezóna medvedieho cesnaku – na čo sa dá najlepšie použiť?
(zdroj: unsplash.com)

Na imunitu aj trávenie

Medvedí cesnak má vynikajúce účinky predovšetkým na naše zdravie. Je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B a alicín, ktorý je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Pôsobí navyše aj antisepticky a detoxikačne. Prečistí vám pečeň, zlepší trávenie a uľahčí pravidelné vyprázdňovanie. Známa je aj jeho schopnosť bojovať proti črevným parazitom. Dokáže si poradiť s cholesterolom v krvi a tiež zlým krvným tlakom. Do jedálnička by ste ho mali zaradiť aj vtedy, ak máte oslabený imunitný systém. Akým spôsobom ho teda použiť?

Môžete sterilizovať alebo mraziť

Medvedí cesnak sa dá konzumovať aj čerstvý. V podstate na sušenie nie je vôbec vhodný, pretože ním stráca svoju prenikavú vôňu. Ak si ho chcete odložiť na obdobie po sezóne, môžete si pripraviť napríklad sterilizovaný medvedí cesnak v slanom náleve. Takýto cesnak si môžete pridať napríklad na chlieb, pizzu alebo ho využiť pri príprave rôznych iných jedál. Ďalším spôsobom uschovania cesnaku je jeho mrazenie. Uplatnenie potom nájde napríklad aj v bujóne, či už do polievky alebo omáčky. Použiť ho môžete aj na placky pripravené na akýkoľvek spôsob.

Špeciálne pesto

Z medvedieho cesnaku odporúčame pripraviť pesto. Môžete si ho natrieť na chrumkavý chlebík alebo ním ochutiť cestoviny ako klasickým pestom. Je to zároveň jeden z najlepších spôsobov, ako vyťažiť z pozitívnych účinkov medvedieho cesnaku čo najviac. Na také pesto potrebujete okrem medvedieho cesnaku iba orechy, extra panenský olivový olej, soľ, chilli a citrón. Okrem pesta sa hodí medvedí cesnak aj do pomazánok či šalátov, jeho využitie je priam nekonečné. Chcete ozvláštniť obyčajné volské oko, ktoré si možno pravidelne dávate na raňajky? Pokropte ho na záver listami čerstvého medvedieho cesnaku. Dostane tak príjemnú korenistú chuť.