Jednoduchšie je použiť droždie. Ak vám však chýba pri troche trpezlivosti si ho doma pripravíte aj sami. Výhody kvásku sú pritom nesporné a jedná sa o čoraz vyhľadávanejšiu formu pri varení, respektíve pri pečení. Tento návod je 5-dňový postup, ako urobiť kvások, všetko krok za krokom a s presnými mierkami.

Ako urobiť kvások
Prvý deň so vysokej misky nasypte 200 g ražnej múky a 200ml vody. Vznikne riedke cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme stáť pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa.
Druhý deň mu prisypeme do zmesi 100g múky a 150ml vody a zamiešame.
Tretí deň sa v ceste tvoria bublinky a celá zmes napuchne, opäť pridáme ďalších 100 g múky a 120 ml vody, premiešame.
Štvrtý deň kvások je nafúknutý, plný bubliniek a už má mať kyslejšiu vôňu, zas pridáme 100 g múky a 120 ml vody a necháme odpočívať pod utierkou.
Piaty deň je kvások pripravený. Má konzistenciu nadýchaného, mäkkého cesta, typickú vôňu a narástol.