Close

Dnes to bude zase jeden z rady rýchlych, ale myslíme si že zároveň aj poučných článkov. Hlavnou zásadou zdravého stravovania je prijať maximálne toľko kalórii, koľko spotrebujete. Pri chudnutí by ste mali spáliť viac kalórii ako príjmete.

Zdravé stravovanie: Čo jesť a čomu sa vyhnúť?
Zdravé stravovanie: Čo jesť a čomu sa vyhnúť? (Foto: unsplash.com)

Tu je dobré vedieť toto. Myslite na to, že nadbytočné kalórie sa premenia na telesný tuk a vy priberáte. Ak skonzumujete menej kalórií, ako spálite, tak budete chudnúť. To je celé, nič viac ani nič menej. Takže z toho nám vychádza, že dôležité sledovať váš príjem. Ďalší zastávajú názor, že stačí zvýšiť príjem ovocia a zeleniny v našom dennom príjme a zároveň znížiť príjem iných pokrmov a stravy

Dôležitými živinami sú makroživiny a mikroživiny. Makroživiny sú sacharidy, tuky a bielkoviny, ktoré konzumujete vo veľkých množstvách, poskytujú telu základné kalórie a plnia všetky dôležité funkcie. M ikroživiny ako vitamíny a minerálne látky, by ste mali konzumovať v menších dávkach.

Pri stravovaní treba uprednostniť “whole foods”, teda neupravované a nespracovávané potraviny známe ako superpotraviny, ktoré obsahujú iba jednu zložku a sú 100 % prírodné. Vyhýbať by ste sa mali polotovarom a umelým výrobkom z továrni.